Edukacja barmańska jest realizowana w Technikum Zawodowym ZDZ w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i Branżowej Szkole I stopnia z Oddziałami Integracyjnymi ZDZ w zawodzie kucharz oraz w Liceum Ogólnokształcącym.
Uczniowie kształceni są zgodnie z poszerzonym programem nauczania o zajęcia z zakresu gastronomii i efektywnej obsługi barmańskiej. Zdobywają wiedzę na temat towaroznawstwa i technologii napojów alkoholowych i bezalkoholowych, zasad ich komponowania, dekorowania i podawania, poznają tajniki przyrządzania koktajli i napojów mieszanych alkoholowych i bezalkoholowych, zapoznają się z metodami serwowania napojów alkoholowych i bezalkoholowych, opanowują umiejętność obsługi sprzętu barowego. Uczniowie, którzy realizują tę edukację, biorą udział w konkursach i pokazach barmańskich, dzięki czemu mają możliwość doskonalenia swoich umiejętności.
Dzięki edukacji barmańskiej rozwiniesz swoje zainteresowania zawodowe, nabierzesz cech osoby przedsiębiorczej, a Twoje referencje w branży gastronomicznej będą bardziej atrakcyjne dla rynku pracy w kraju i za granicą.