Już w październiku rozpoczną się w Kielcach najbliższe kwalifikacyjne kursy zawodowe. Przypominamy, że po likwidacji dla dorosłych zasadniczych szkół zawodowych, techników i techników uzupełniających jest to jedyna możliwość zdobycia wybranego zawodu.

 

Technik usług fryzjerskich

Kwalifikacyjny kurs zawodowy obejmuje 878 godzin i realizowany jest w formie zaocznej. Kurs podzielony jest na dwie kwalifikacje:

  • kwalifikacja A.19 – Wykonywanie zabiegów fryzjerskich – trzy semestry
  • kwalifikacja A.23 – Projektowanie fryzur – jeden semestr

Absolwent tego kursu będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej
  • posługiwania się językiem obcym ukierunkowanym zawodowo
  • przestrzegania zasad bhp i udzielania pierwszej pomocy

W ramach kwalifikacji A.19 Wykonywanie zabiegów fryzjerskich, absolwent kursu przygotowany będzie do:

  • wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych włosów
  • strzyżenia włosów, formowania fryzur i ondulowania
  • zmiany koloru włosów

Z kolei w ramach kwalifikacji A.23 absolwent zdobędzie umiejętności:

  • wykonywania projektów fryzur
  • stylizacji fryzur z wykorzystaniem technik wizualizacji

Na zakończenie słuchacze otrzymają zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego. Ukończenie kursu umożliwia przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w zakresie danej kwalifikacji (A.19 lub A.23).
Po zdaniu egzaminu z danej kwalifikacji zdający otrzyma świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie. Po uzyskaniu takiego świadectwa oraz udokumentowaniu wykształcenia ogólnego

  • w zakresie zasadniczej szkoły zawodowej - otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikację w zawodzie fryzjer (A.19)
  • w zakresie szkoły średniej - otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik usług fryzjerskich (A.19 i A.23)

 

Kucharz

Kwalifikacyjny kurs zawodowy obejmuje 650 godzin (3 semestry) i realizowany jest w formie zaocznej. Składa się on z jednej  kwalifikacji:

    kwalifikacja T.6 – Sporządzanie potraw i napojów

Warto wiedzieć
Kwalifikacyjny kurs zawodowy jest pozaszkolną formą kształcenia ustawicznego adresowaną do osób dorosłych, zainteresowanych uzyskiwaniem i uzupełnianiem wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych.

Kwalifikacyjny kurs zawodowy prowadzony jest według programu nauczania uwzględniającego podstawę programową kształcenia w zawodach w zakresie jednej kwalifikacji (K1). Absolwent kursu otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego, co umożliwia przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, w zakresie danej kwalifikacji, przeprowadzonego przez okręgową komisje egzaminacyjną (OKE). Słuchacz, który ukończył kwalifikacyjny kurs zawodowy i zdał egzamin potwierdzający kwalifikacje w danym zawodzie w zakresie danej kwalifikacji, otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.

Absolwent kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przechowywania żywności
  • sporządzania potraw i napojów
  • wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów

 

Mechanik pojazdów samochodowych

Kwalifikacyjny kurs zawodowy obejmuje 533 godziny i realizowany jest w formie zaocznej.
Kurs składa się z jednej kwalifikacji:

    kwalifikacja M.18 – Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych – trzy semestry

Absolwent tego kursu będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • użytkowania pojazdów samochodowych
  • diagnozowania pojazdów samochodowych
  • naprawiania pojazdów samochodowych

dziennik

logowanie_office1.jpg

ikona pytania 3

wirtualny spacer

wirtualny spacer