Już po raz piąty uczniowie Niepublicznego Technikum Zawodowego ZDZ w Kielcach czynnie uczestniczyli w Giełdzie Szkół Ponadgimnazjalnych, którą zorganizował Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 4 w Kielcach. Tegorocznym hasłem wydarzenia było wezwanie: „Bądź autorem swojej kariery”. Prezentacje szkół w naszym mieście wpisywały się w ramy VIII Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery.
Nasze stanowisko prezentowało zawody, które można zdobywać w Zespole Szkół ZDZ w Kielcach nie tylko w formie multimedialnej, ale i praktycznej. Uczestnicy giełdy mogli zobaczyć umiejętności zawodowe uczniów naszej szkoły.
Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach jest otwarty na różnego rodzaju inicjatywy mające na celu współpracę z innymi placówkami edukacyjnymi. W dn. 18.10.2016 r. uczniowie klasy III kucharz Zasadniczej Szkoły Zawodowej wraz z Panią Agnieszką Janus oraz Panem Krzysztofem Zamczykiem zorganizowali warsztaty gastronomiczne dla 20 uczniów Gimnazjum nr 1 im. Stefana Żeromskiego w Piekoszowie. Celem tego wydarzenia była popularyzacja zdrowego odżywiania w codziennym życiu. Dzięki warsztatom młodzież klasy zawodowej ukazała gimnazjalistom, że gotowanie może przerodzić się w prawdziwą pasję.
W dniach 03.10 – 08.10.2016 r. uczniowie klas mundurowych Niepublicznego Technikum Zawodowego im. Żołnierzy Sił Pokojowych ONZ ZDZ w Kielcach wzięli udział w Centralnym Zlocie Klas Mundurowych i zawodach z nim powiązanych. Organizatorami tego ogromnego przedsięwzięcia byli: Stowarzyszenie Byłych Żołnierzy 62. Kompanii Specjalnej „Commando”, 23 Śląski Pułk Artylerii, 11 Lubuska Dywizja Kawalerii Pancernej oraz Ministerstwo Obrony Narodowej. Główny cele imprezy stanowiła integracja oraz wymiana doświadczeń między szkołami z całej Polski, gdyż każde województwo miało swoją reprezentację wytypowaną przez Kuratoria Oświaty i Wojewódzkie Sztaby Wojskowe.
W Zespole Szkół ZDZ w Kielcach ugościliśmy sezonowymi przetworami nauczycieli i uczniów gimnazjów. W ciekawej i bardzo smacznej formie uczyliśmy nowych i tradycyjnych smaków oraz prostych umiejętności kulinarnych. Jesień nie zawsze musi być postrzegana jako pora deszczowa i zimna. Udowodniła to Pani Agnieszka Janus, która wraz uczniami, kształcącymi się w zawodzie kucharz w Zasadniczej Szkole Zawodowej zorganizowała warsztaty kulinarne pod nazwą „Jesienne przetwory do domowej spiżarni”.
W dniach 5-7 października 2016 r. w Centrum Kongresowym Targów Kielce odbyło się I Europejskie Forum Nowych Technologii i Innowacji w Edukacji oraz towarzyszący mu I Salon Nowoczesnych Technologii i Wyposażenia dla Edukacji. Zakład Doskonalenia Zawodowego miał swoje stanowisko i prezentował bogatą ofertę edukacyjną w trakcie trzech dni wystawowych. Wydarzenie to było doskonałą okazją do poznania najnowszych technologii, rozwiązań i narzędzi wspierających nowoczesną edukację, a także miejscem do prezentacji różnych opinii oraz poszukiwania inspiracji, wspólnej platformy dla wymiany doświadczeń europejskich liderów nowoczesnej myśli edukacyjnej.