Aktualności

Dnia 06.04.2022 r. w Zespole Szkół ZDZ w Kielcach obchodzony był Dzień Teatru. Z tej okazji uczniowie pod kierunkiem nauczycieli zaprezentowali słynną sceny balkonową z dramatu Szekspira pt. „Romeo i Julia”. Wieczorna rozmowa kochanków z Werony została przedstawiona w czterech wersjach językowych – w języku ukraińskim, niemieckim, angielskim i polskim.

Nasze uczennice z klas mundurowych, Izabela Frąk, Patrycja Nawara i Gabriela Pałgan wzięły udział w konkursie na projekt odznaczenia honorowego popularyzację ideę „Rodziny Policyjne”. Konkurs został przygotowany i przeprowadzony przez Świętokrzyskie Stowarzyszenie „Rodzina Policyjna 1939 r.” we współpracy z Komisariatem Policji IV w Kielcach.

Uczniowie naszej Kompanii Reprezentacyjnej ciągle szlifują swoje umiejętności przez systematyczny udział w szkoleniach prowadzonych przez Pana ppłk Tomasza Kota. W dniach 17-20.03.2022 r. odbyły się kolejne treningi naszej Kompanii z zakresu musztry paradnej. W pierwszym dniu gościliśmy przedstawicieli Pułku Reprezentacyjnego Wojska Polskiego, czyli najbardziej którzy udzielali naszym uczniom cennych wskazówek, korygowali niedociągnięcia i przekazywali praktyczne rady w kwestii poprawy ich warsztatu. Przekazana wiedza oraz nowo nabyte umiejętności na pewno przydadzą się w doskonaleniu układu i zaowocują podczas wszelkich występów okolicznościowych czy zawodów.

Dnia 4 marca 2022 r. uczniowie Kompanii Reprezentacyjnej Zespołu Szkół ZDZ w Kielcach wzięli udział w wycieczce do Fabryki Broni "ŁUCZNIK" w Radomiu. Uczestnicy wyjazdu mieli możliwość spotkać się i porozmawiać z Panem Prezesem Wojciechem Arndtem. Podczas zwiedzania zakładu mieli niepowtarzalną okazję, aby zapoznać się z procesem produkcyjnym elementów uzbrojenia polskich Sił Zbrojnych. Zwiedzili również salę tradycji, w której wyeksponowane zostały różne rodzaje broni i gdzie mogli prześledzić historię Fabryki. 

10 marca odbyła się już czwarta edycja szkolnego konkursu "Bitwa na Smaki" zorganizowana przez nauczycieli zawodu w Zespole Szkół ZDZ w Kielcach pod merytorycznym patronatem Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy oraz firm Nestlé, Profesjonaliści od kuchni, Bonduelle Food Service Polska, Dafi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Re-Mal Dystrybucja. Konkurs był adresowany do uczniów wszystkich klas o profilu gastronomicznym w Zespole Szkół ZDZ w Kielcach. Uczniowie pracowali w zespołach dwu osobowych. Konkurs składał się z trzech etapów: pierwszy – uczniowie mieli przygotować własne, autorskie receptury, w których musieli wykorzystać składnik obowiązkowy, którym w tym roku był filet lub inny element kulinarny z kurczaka. Uczestnicy, których receptury zostały najlepiej przygotowane pod względem merytorycznym jak i koncepcyjnym zostali zaproszeni na finał konkursu.

dziennik

logowanie_office1.jpg

ikona pytania 3

wirtualny spacer

wirtualny spacer