Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach od lat z dużym powodzeniem pozyskuje fundusze unijne. Zdobyte w ten sposób środki przeznaczane są na potrzeby uczniów i słuchaczy. W kieleckim Zespole Szkól ZDZ dotychczas zrealizowano w ramach PO KL oraz Erasmus + wiele projektów, dzięki którym nasza młodzież uzyskała dodatkowe umiejętności i odbyła staże zawodowe. W roku szkolnym 2014/2015 uczniowie uczestniczyli w trzech projektach. W ramach podsumowania jednego z nich - projektu "Nasze doświadczenia przekuwamy w nasze kompetencje" dnia 19. czerwca 2015 r. odbyło się seminarium upowszechniające jego rezultaty.
Projekt ten skierowany był do uczniów Technikum Zawodowego w zawodzie technik usług gastronomicznych i klas kucharskich Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Jego celem było zdobycie przez uczestników nowych doświadczeń i kompetencji zawodowych. Cele projektu i sposób ich realizacji przedstawili w swoich wystąpieniach pan Marcin Boruń - kierownik projektu i pani Justyna Robak- koordynator. Podsumowania działań projektowych dokonała vice dyrektor Zespołu Szkół ZDZ w Kielcach pani Renata Pawełkiewicz. Punktem kulminacyjnym spotkania były wystąpienia naszych uczniów - uczestników projektu, którzy podzielili się ze zgromadzoną publicznością swoimi nowymi doświadczeniami. Uczniowie w ramach działań projektowych: "Pasta Fresca" i "Gelaterina" uczestniczyli w poprzedzonym intensywnym kursem branżowego języka włoskiego stażu w kurorcie Rimini, gdzie uczyli się sporządzania świeżych makaronów i poznawali tradycyjne techniki wytwarzania lodów o różnorodnych smakach. Uczestnicy projektu mieli także okazję do zapoznania się z bogatą kulturą tego śródziemnomorskiego kraju. Zwiedzili miedzy innymi Wenecję i San Marino, poznawali włoskie smaki i obyczaje. Na zakończenie seminarium odbyła się prezentacja praktycznych umiejętności uczestników projektu, którzy serwowali świeże makarony w nietypowych smakach: np. szpinakowym, cytrynowym, paprykowym oraz słynne włoskie desery. Po zamknięciu seminarium w szkole uczestnicy projektu udali się z poczęstunkiem na ulicę Sienkiewicza, dzieląc się z kielczanami włoskim przysmakami i doświadczeniem.