W listopadzie i grudniu 2015 r. dwudziestu pięciu wyróżniających się na zajęciach praktycznych uczniów z Technikum Zawodowego o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz przyszłych kucharzy z Zasadniczej Szkoły Zawodowej wzięło udział w projekcie „Profesjonalna obsługa kelnerska”. W ramach zajęć uczniowie uczyli się aranżacji sali konsumenckiej, obsługi kelnerskiej, zasad serwowania potraw i napojów oraz organizowania przyjęć okolicznościowych.
Zajęcia prowadzili: Pani Teresa Wilk – doświadczony nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych oraz Pan Jarosław Pisarczyk – kierownik sali w kieleckich restauracjach, obecnie pracujący w hotelu „Bińkowski”.
Na zakończenie projektu uczniowie wykonali aranżacje wigilijnych stołów w różnych kolorach i stylach. Piękna wystawa, doskonale widoczna dla przechodniów, może stanowić inspirację dla własnych pomysłów na atrakcyjny wygląd świątecznego stołu.
Nowe umiejętności zdobyte podczas zajęć dodatkowych rozwinęły kompetencje zawodowe uczestników projektu, zwiększając ich szanse na rynku pracy.