W Zespole Szkół ZDZ w Kielcach miłośnicy informatyki znów zaskoczyli. Odświeżyli projekt sprzed kilku lat. Stworzyli nową wersję komputera w akwarium. Swój pomysł unowocześnili wykorzystując wypełnienie olejem wazelinowym i stosując profesjonalny design.
Akwarium wykonała grupa uczniów z klasy II A technik informatyk – Jakub Adamczyk, Bartosz Ćwiklik, Adrian Kurowski, Oscar Dziekan, Szymon Sokołowski. Z entuzjazmem sami opowiadają, jak to zrobili?
Karol Starzyk, uczeń klasy pierwszej Branżowej Szkoły I Stopnia ZDZ w Kielcach zajął II miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Junior Culinary Cap” zorganizowanym przez Fundację 1 lutego 2018 roku w Hotelu Kongresowym w Kielcach.
Na tradycyjny bal studniówkowy z niecierpliwością oczekują wszyscy maturzyści. Uczniowie ostatnich klas Zespołu Szkół ZDZ w Kielcach bawili się na balu studniówkowym wraz z osobami towarzyszącymi i nauczycielami w sobotę, 27 stycznia 2018r. w Hotelu Patver w Borkowie. Ten wyjątkowy bal rozpoczął się tradycyjnym polonezem, ale nie był to jedyny taniec, który w specjalnie przygotowanej choreografii zaprezentowali nasi maturzyści. Zatańczyli oni także pięknego walca angielskiego.
Koło Teatralne Zespołu Szkół ZDZ w Kielcach zaprezentowało swój tradycyjny świąteczny spektakl. Tegoroczne widowisko zatytułowano „Gdy Anioły schodzą z nieba…”, a jego uroczysta prezentacja miała miejsce 14.12 2017 w obecności wielu znamienitych gości. Błogosławieństwo dla zebranych wygłosił ksiądz biskup Marian Florczyk.
W Zespole Szkół ZDZ w Kielcach nie brak utalentowanych uczniów, którzy pod czujnym okiem doświadczonych nauczycieli doskonalą się w wybranym zawodzie. Wśród nich są młodzi adepci sztuki kulinarnej. O wysokim poziomie ich umiejętności świadczą wyróżnienia i laury w wielu konkursach. 12.grudnia w Zespole Szkół Samochodowo – Usługowych w Skarżysku-Kamiennej odbył się 2 etap konkursu kulinarnego pt. ,,Bliskie spotkania z perliczką”. Rywalizowało pięć dwuosobowych zespołów, których zadaniem było przygotowanie potrawy z perliczki, według własnej receptury i zaserwowanie jej na zaaranżowanym stole.