Aktualności

Zespól Szkól ZDZ w Kielcach chętnie uczestniczy w różnorodnych wydarzeniach lokalnych. Tym razem o współprace poprosiło naszą szkołę Muzeum Historii Kielc. Dnia 20 października uczniowie II klas gastronomicznych technikum i szkoły zawodowej pod kierunkiem Pana Mariusza Bezaka przygotowali poczęstunek, który uświetnił organizowane przez Dni Kultury Rosyjskiej.

Goście mogli nie tylko obejrzeć tematyczną wystawę, prezentującą pamiątki, stare malowidła, dawne mundury i archiwalne plany związane z historią mniejszości rosyjskiej w Kielcach, ale także skosztować specjałów kuchni rosyjskiej takich jak: watruszki, taratuszki, bliny czy pielmieni. Smakowite potrawy znikały w okamgnieniu. Zdaniem opiekuna naszej młodzieży kuchnia Rosji prezentuje trzy podstawowe nurty: carski, chłopski i typowo religijny, czyli prawosławny. Pierwszy jest najbardziej wyszukany, w drugim dominują potrawy mączne i warzywa, a w trzecim - ze względu na dużą ilość dni postnych - ryby.
Przygotowanie potraw kuchni rosyjskiej stanowił dla uczniów Zespołu Szkół ZDZ w Kielcach cenną lekcję wiedzy o tradycjach kulinarnych Rosjan o okazje do zdobycia nowych umiejętności zawodowych.

dziennik

logowanie_office1.jpg

ikona pytania 3

wirtualny spacer

wirtualny spacer