W Zespole Szkół ZDZ w Kielcach nie brak uczniowskich talentów w różnych dziedzinach. Kształcąca się tu młodzież uczestniczy w wielu konkursach związanych z prezentacją zawodowych umiejętności. W dniu 15. marca 2017 r. nasi przedstawiciele - Paulina Sobczyk i Maciej Dyk - wzięli udział w największym i najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym skierowanym do uczniów szkół o profilu gastronomicznym w województwie świętokrzyskim organizowanym przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
Tematem tegorocznych zmagań uczniów była polędwiczka wieprzowa. W profesjonalnym jury zasiedli: Zbyszek Kopycki, Zbigniew Szeląg, Monika Gwiazda, Robert Głyda, Piotr Papież, a przewodniczył im Teo Vafidis - restaurator i ekspert kulinarny znany m.in. z programu telewizyjnego „Teo-ria smaku”. W pojedynku młodych kucharzy uczestniczyło 10 zawodników, wśród których jedną z najlepszych okazała się Paulina Sobczyk zajmując II miejsce! Nasz drugi reprezentant także wspaniale się zaprezentował i znalazł się tuż za podium. Maćkowi i Paulinie serdecznie gratulujemy doskonałego wyczucia smaku, pasji, zaangażowania i woli walki. Dziękujemy także nauczycielom – ich mentorom i opiekunom - Panom Mariuszowi Bezakowi i Krzysztofowi Zamczykowi.
(Zdjęcia dzięki uprzejmości użytkownika FB Gastronomia od kuchni w Szkołach ZDZ - w Zdjęcia z osi czasu)