W Zespole Szkół ZDZ w Kielcach uczniowie i nauczyciele podejmują różnego rodzaju inicjatywy, które wpływają na atmosferę naszej placówki. W II semestrze roku szkolnego 2016/2017 Samorząd Uczniowski zaplanował realizację projektu „Szkoła dobrego wychowania”. Celem było przypomnienie młodzieży standardów dobrego wychowania, wskazanie, jaki ma ono wpływ na codzienne życie i relacje rówieśnicze, uwrażliwienie na zasady, jakie powinny obowiązywać we wzajemnych relacjach społecznych: w sytuacjach towarzyskich, jak i oficjalnych, zwrócenie uwagi na netykietę, a także uwrażliwienie na stosowność wyglądu i prezencji. Podsumowanie działań odbyło się w czasie szkolnego apelu w dniu 13czerwca.
Realizację projektu rozpoczęliśmy od przeprowadzenia debaty uczniowskiej na temat dobrego wychowania, w której uczestniczyli członkowie samorządów klasowych. Debata odbyła się 25 stycznia bieżącego roku, a prowadziła ją p. Aleksandra Gwara z pomocą Mateusza Kwiatka, Patrycji Dobek oraz Żanety Krzysiek. Poprzedziło ją przeprowadzenie zajęć z wychowawcą na temat dobrego wychowania we wszystkich zespołach klasowych naszej szkoły. Następnym działaniem projektowym było zorganizowanie i przeprowadzenie warsztatów „Kindersztuba dla Wszystkich” przez p. Halinę Gałdę. Wydarzenie to miało miejsce 13 marca, a udział w warsztatach wzięli uczniowie klas II A LO, IV A i B TZ w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Warsztaty prowadzone były metodami aktywnymi, według założeń psychologicznego treningu grupowego. Uczniowie mieli możliwość przypomnieć sobie zasady obowiązujące w czasie powitania czy rozmowy o pracę. Najwięcej śmiechu wzbudziło odczytywanie mowy ciała i ćwiczenie siadania według wskazań prowadzącej warsztaty. Marzec obfitował w działania projektowe. Uczniowie klas informatycznych uczestniczyli w I etapie konkursu dotyczącego netykiety „Szybuj w CHMURZE kulturalnie” przygotowanego przez p. Agnieszkę Walaś, a równocześnie trwał Tydzień Kultury Języka Polskiego. Wzięli w nim udział uczniowie wszystkich typów szkół: uczniowie zasadniczej szkoły zawodowej w konkursie ortograficznym, liceum ogólnokształcącego w teście poprawności językowej, technikum zawodowego zaś wykazali się umiejętnością rozumienia czytanego tekstu. W kwietniu odbyły się dwa etapy konkursu dla uczniów klas gastronomicznych „Mistrz dobrych manier”, opracowane i przygotowane przez p. Grażynę Chamerę. W finale uczniowie musieli się wykazać umiejętnością nakrycia stołu dla 2 osób do uroczystego obiadu składającego się z 4 dań. Maj przyniósł rozstrzygnięcie konkursu „Szybuj w CHMURZE kulturalnie” oraz międzyklasowy konkurs na wykonanie plakatu „Kulturalnie? – naturalnie!”. Efekty pracy naszych uczniów można było obejrzeć na wystawie, a po wakacjach naszą szkołę ozdobi oprawiona Szkolne Karta Dobrego Zachowania.
Serdecznie dziękujemy uczniom i nauczycielom zaangażowanym w realizację projektu, a zwłaszcza jego koordynatorce p. Monice Zając.